Mikä ihmeen synnytysdoula?
- Tiina
- 5.9.2019
- 2 min käytetty lukemiseen
Niin se kesä meni hujahduksessa ohi. Tätä kirjoittaessa syyssade jo piiskaa ikkunaa.
En muista tarkkaan, milloin kuulin ensimmäisen kerran doulista. Sen kuitenkin muistan, että mitä enemmän heidän työstään luin, sitä vakaammin päätin, että tahdon doulan omaan synnytykseeni.
Kun omaa lasta ei sitten alkanut kuulua, päätin itse opiskella doulaksi ja pääsinkin doulana mukaan ensimmäiseen synnytykseeni kolme kuukautta ennen esikoiseni laskettua aikaa. Myös omassa synnytyksessäni oli luonnollisesti doula mukana.
Mikä siis on doula? Suomessa doulasta puhuessa tarkoitetaan yleensä synnytysdoulaa. Synnytysdoula on koulutettu synnytystukihenkilö. Doula voi toimia synnytyksessä tukihenkilönä isän, puolison, ystävän tai muun läheisen sijaan tai tämän rinnalla. Sairaaloissa on usein ohjeistus, että mukana synnytyksessä voi olla vain yksi tukihenkilö, mutta lisäksi myös yksi koulutettu tukihenkilö eli doula.
Ketä varten doula on?
Usein doulista on harhaluulo, että he ovat vain yksin synnyttäjiä varten. Tosiasiassa yleensä doulan lisäksi mukana on myös äidille läheinen tukihenkilö; lapsen isä, hyvä ystävä, oma äiti tai kenet tahansa synnyttäjä kokeekaan luontevaksi tuen antajaksi.
Synnyttäjän tai tulevan synnytyksen ei tarvitse olla mitenkään erikoinen, että voisi pyytää doulan mukaan. Ihan tavallinen riittää. Toisaalta taas, jos synnytykseen liittyy pelkoja, synnyttäjällä on erityistoiveita synnytyksen suhteen tai vaikka sitä läheistä tukihenkilöä ei ole saatavilla, doula on oivallinen valinta synnytystukihenkilöksi.
Doula on siis ketä tahansa synnyttäjää varten.
Tutkittua tietoa

Sairaalasynnytyksissä kätilöllä on yleensä hoidettavanaan useita synnytyksiä sekä muita töitä, joten hän on äidin luona yleensä vain murto-osan synnytyksen kulusta. Jatkuvan kokeneen tuen hyödyistä synnytyksessä on kuitenkin tehty monia tutkimuksia. Esimerkiksi vuonna 2016 Cochrane Libraryn (lähde: https://doules.fi/lapsen-hyvinvointiin-panostaminen-alkaa-jo-kohdussa-doulan-tuki-merkittava/) laajassa tutkimuksessa, joka kosketti yli 15 000 naista, todettiin useita hyötyjä.
Kyseisen tutkimuksen mukaan naiset, joilla oli jatkuvaa tukea synnytyksessä, muun muassa synnyttivät todennäköisemmin spontaanisti alateitse. Näin ollen esimerkiksi pihti- tai imukuppiavusteisia synnytyksiä sekä keisarileikkauksia oli vähemmän. Lisäksi naiset käyttivät vähemmän lääkkeellistä kivunlievitystä ja synnytykset olivat keskimäärin lyhyempiä.
Doula tukena synnytyksessä
Jokaiseen synnytykseen osallistuvalla on oma tehtävänsä. Läheinen tukihenkilö tuntee synnyttäjän parhaiten ja osaa tarjota aivan erityistä henkilökohtaista tukea. Kätilö vastaa sairaalan puolesta synnyttäjän tukemisesta ja auttamisesta sekä lääketieteellisistä toimenpiteistä. Ja tärkeimpänä on tietenkin synnyttäjä itse. Juuri synnyttäjä tuntee kehonsa parhaiten ja päättää viime kädessä, mitä tehdään.
Doula toimii tämän synnytystiimin välillä tukien, tulkiten, auttaen ja tarjoten tietoa. Ennen kaikkea doula on läsnä synnyttäjää varten ja pyrkii kuuntelemaan ja tarjoamaan juuri sellaista apua, kuin synnyttäjä kaipaa. Se voi synnytyksen vaiheesta riippuen olla esimerkiksi juttuseuraa, hierontaa, kuuntelevaa korvaa, eri asentoihin ja kivunlievityskeinoihin kannustamista tai vaikka apukysymyksiä, että synnyttäjä ymmärtää hänelle tarjotut vaihtoehdot. Doula on aina synnyttäjän puolella. Tärkeä tehtävä on tukea myös äidin tukihenkilöä ja auttaa häntä löytämään keinoja synnyttäjän tukemiseen esimerkiksi akupisteitä painaen. Ja usein tukihenkilökin kaipaa vain juttuseuraa, kun synnytys edistyy verkkaan.
Kun koko synnytystiimi toimii yhdessä kohti yhteistä päämäärää, synnyttäjän on yleensä helpompi tuntea olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi, mikä auttaa osaltaan synnyttäjää rentoutumaan ja edistää synnytystä.
Toivottavasti voin olla mukana auttamassa löytämään juuri sinua voimauttavan synnytyskokemuksen.

Comments